Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Πολιτισμός Vs Πολιτικής!

Αγαπητοί αναγνώστες του blog,

μέχρι σήμερα απέφυγα εσκεμμένα να χρησιμοποιήσω τον  χώρο αυτό, για να εκφράσω προσωπικές απόψεις, θέσεις, κρίσεις και επικρίσεις για γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις που ταλαιπωρούν την περιοχή της Μαδύτου και τους κατοίκους της.

Ο διαδικτυακός αυτός τόπος  σχεδιάστηκε με αγάπη προς τον συμπολίτη μου , ώστε να αποτελέσει ένα εργαλείο πληροφόρησης σε μια εποχή που η ζωή του μέσου Έλληνα κατακλύζεται καθημερινά από τεράστιο όγκο ειδήσεων και πληροφοριών.

Αφορμή για να λύσω έστω και προσωρινά την "σιωπή" και να τοποθετηθώ προσωπικά πλέον, υπήρξε η πρόσφατη αδυναμία του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μαδύτου να αναδείξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες συγκέντρωσης των μελών του σε Γενική Συνέλευση.

Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση που από τα μέσα του 2009 πλήττει την Ελλάδα, προκάλεσε την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας από την οποία οι κάτοικοι της Νέας Μαδύτου εξαρτιόνταν οικονομικά σε σημαντικό βαθμό. Είδαν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται και μαζί με αυτά συρρικνώθηκε  η διάθεση για εξωστρέφεια και συμμετοχή στα κοινά.

Το δίπτυχο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στη Νέα Μάδυτο το 2010 δέχτηκε ένα ακόμα πλήγμα, όταν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στέρησαν από αυτήν για πρώτη φορά την έδρα του Δήμου με αποτέλεσμα να κοπεί οριστικά ο ομφάλιος λώρος που ένωνε τους Τοπικούς Συλλόγους  με την Κρατική Χρηματοδότηση - Χειραγώγηση. Από εκείνη την ώρα ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση....

Τέσσερα χρόνια μετά, οι τοπικοί σύλλογοι (Πολιτιστικός Σύλλογος και Ποδοσφαιρική Ομάδα) κατάφεραν να επιβιώσουν έστω και αν έχασαν την παλαιά αίγλη τους, την υποστήριξη των φορέων , των "χορηγών" αλλά και σημαντικής μερίδας κατοίκων. Άγγιξαν την εξαφάνιση αλλά διατηρήθηκαν συνέπεια των φιλότιμων προσπαθειών συμπολιτών μας, που επί εθελοντικής βάσης πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες ώστε να μην "νεκρωθεί" πολιτισμικά η Νέα Μάδυτος.

Σε δύο μήνες από σήμερα θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ήδη πολιτικοί και πολιτευόμενοι εμφανίστηκαν αναζητώντας ψηφοφόρους στο κυνήγι της εκλογής στα αξιώματα του Δήμου. Δε θα παραλείψουν  να υποσχεθούν αειφόρο ανάπτυξη, έργα υποδομής, τομές στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιορισμό του κόστους χρήσης των δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης αλλά και των δημοτικών τελών και οικονομική ανάπτυξη μέσω του τουρισμού. 

Η ανησυχία μου είναι ότι αρκετοί θα σπεύσουν να χειροκροτήσουν και να διαρρήξουν τα ιμάτια τους υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, να συμμετάσχουν ενεργά στην πολιτική κούρσα και να χρηματοδοτήσουν αυτούς που επί τέσσερα χρόνια έκλεισαν την πόρτα στη Νέα Μάδυτο και αδιαφόρησαν πλήρως για τα προβλήματα που ανέκυπταν καθημερινά από την πλήρη αδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης να υποστηρίξει τα αυτονόητα εν έτη 2014!!! 

Και κάπου εκεί ξεκινά το παράδοξο αλλά και το προσωπικό παράπονο. Πως είναι δυνατόν να αγνοούμε εκείνες τις "κοινωνικές ομάδες" που προσφέρουν στον κοινωνικό ιστό της Νέας Μαδύτου και να ενδιαφερόμαστε μονίμως για τους "αδιάφορους". 

Πως είναι δυνατό να κλείσουμε το Πολιτιστικό μέλλον του τόπου μας αλλά και να στερήσουμε από τα παιδιά μας το δικαίωμα στην παράδοση - την τέχνη - τα γράμματα και τον Πολιτισμό....

Αυτήν την Κυριακή στις 23 Μαρτίου 2014 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μαδύτου αναζητά ανθρώπους - εθελοντές με όρεξη και μεράκι για να διατηρήσουν ζωντανό αυτό που κανείς δεν μπορεί να μας το πάρει αν εμείς δεν το δώσουμε.....

Την παράδοση του τόπου μας και τον Πολιτισμό μας!!!

Να είμαστε όλοι εκεί, να στηρίξουμε ότι μας έχει απομείνει, αψηφώντας προσωπικές διαφορές και κομματικές- πολιτικές σκοπιμότητες που δεν έχουν θέση στον Πολιτισμό.

Είναι χρέος όλων των κατοίκων να αγκαλιάσουν ότι απέμεινε όρθιο τα τελευταία χρόνια στη Νέα Μάδυτο. Με την ευκαιρία να θυμίσω σε όσους είχαν την υπομονή να  διαβάσουν αυτό το κείμενο ένα βίντεο με τις δράσεις που οι τοπικοί σύλλογοι ανέλαβαν το 2013, για να διαπιστώσετε την πολυεπίπεδη προσφορά τους στην μικρή μας κοινωνία. 

Με εκτίμηση Γκ. Θ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου